Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού

Λ.Λυμπερίου 1 - Τ.Κ. 71601 - Ηράκλειο Κρήτης

Τεχνολογία Α' τάξης

Ατομική μέθοδος εργασίας

 

Το σχολείο σήμερα έχει σαν αποστολή να προετοιμάσει τους μαθητές για μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από έντονες μεταβολές και κινητικότητα και που απαιτεί υψηλού επιπέδου τεχνολογικές γνώσεις με άμεση δυνατότητα εφαρμογής, σε συνδυασμό με βασικές ικανότητες γενικού χαρακτήρα.

Η ανάπτυξη ικανότητας στους μαθητές σαν απαραίτητο μέσο προσαρμογής στις ραγδαίες μεταβολές της σύγχρονης εποχής, η ικανότητα για συλλογή, ταξινόμηση και εφαρμογή πληροφοριών καθώς και η κριτική ικανότητα, αποτελούν πλέον ορισμένες από τις κύριες προϋποθέσεις για αποτελεσματική κοινωνική ένταξη.

Το μάθημα της τεχνολογίας συντελεί εκτός των άλλων και στην ανάπτυξη των παραπάνω ικανοτήτων και αποτελεί σε ανεπτυγμένες χώρες απαραίτητο μάθημα της γενικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης εδώ και αρκετές δεκαετίες . Η τεχνολογία σκοπεύει στο μέλλον, στους μελλοντικούς πολίτες της χώρας. Προσπαθεί να καλύψει το κενό μεταξύ της προσφερόμενης γνώσης από άλλα μαθήματα και την ανάγκη του εκπαιδευτικού συστήματος, να προετοιμάσει πολίτες που να μπορούν να προσαρμοστούν στο σύγχρονο κόσμο της τεχνολογίας.

Ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει να έχει βασικές τεχνολογικές γνώσεις, ώστε να μπορεί χρησιμοποιώντας την τεχνολογία σαν εργαλείο να κρίνει τις εναλλακτικές λύσεις που του προσφέρονται και να πάρει τις σωστές αποφάσεις κατά την αγορά ενός προϊόντος, τη χρήση τεχνολογικών προϊόντων, την εμπλοκή του σε θέματα που σχετίζονται με το φυσικό περιβάλλον.

Στο μάθημα της τεχνολογίας της Α ΄τάξης, οι μαθητές δε διδάσκονται μία καθορισμένη ύλη. Αντίθετα , μέσα από μια αυτοδιαχειριστική διαδικασία αποφασίζουν για το θέμα που θα αναλάβει ο καθένας για να μελετήσει. Μόνοι τους θα αναζητήσουν τις σχετικές πληροφορίες και θα κατασκευάσουν ένα μοντέλο του θέματος που μελετούν. Μόνοι τους θα οργανώσουν την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των εργασιών τους . Σκοπός της μεθόδου είναι ο μαθητής να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να προσεγγίσει κάθε τεχνολογικό θέμα.

Το άκουσα το ξέχασα

Το είδα το θυμήθηκα

Το έκανα και το μαθα

Κινέζικη παροιμία

 

 

Εργασίες μαθητών Α΄τάξης

Χρήσιμες ιστοσελίδες - βίντεο

© Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού - Λ.Λυμπερίου 1 Τ.Κ. 71601 Ηράκλειο Κρήτης - 35°20'03.2"N 25°09'46.8"E
Τηλ. 2810229231 - Φαξ: 2810343414 - Email: mail@gym-n-alikarn.ira.sch.gr

«Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία,
και όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.» Πλούταρχος