Ο Λέο Τολστόϊ δεν έγραψε μόνο κλασσικά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας αλλά και μερικά υπέροχα παραμύθια. Όπως αυτή η διασκευή, (από μυθιστόρημα του Ρούμπεν Σάϊλλενς) του μοναχικού τσαγκάρη παππού Πανόφ, μια χριστουγεννιάτικη ιστορία που συγκινεί, και έχει πολλά να μας διδάξει…
Πριν από πάρα πολλά χρόνια ζούσε ένας γέρος τσαγκάρης. Το όνομά του ήταν Πανώφ. Ο μπαρμπα-Πανώφ δεν ήταν πλούσιος. Όλη η περιουσία του ήταν ένα μικρό δωμάτιο που έβλεπε στον δρόμο του χωριού. Η γυναίκα του είχε πεθάνει πριν από πολλά χρόνια και τα παιδιά του είχαν πια μεγαλώσει και είχαν φύγει από το σπίτι του. Δεν είχε πια κανένα κοντά του...Είναι βράδυ παραμονής Χριστουγέννων. Ο μοναχικός ηλικιωμένος τσαγκάρης, μπαρμπα-Πανώφ, κατεβάζει από το ψηλό ράφι το παλιό καφέ βιβλίο, κάθεται στην αναπαυτική πολυθρόνα του και αρχίζει να διαβάζει... Διαβάζει από το βιβλίο την ιστορία της γέννησης του Χριστού, την ιστορία δηλαδή των Χριστουγέννων. Καθώς διαβάζει, διάφορες σκέψεις περνούν από το μυαλό του...Πόσο θα ήθελε να πρόσφερε ο ίδιος καταφύγιο στον Ιωσήφ, τη Μαρία και τον νεογέννητο Χριστό! Διαβάζοντας, όμως, για τους τρεις μάγους και τα πολύτιμα δώρα που έφεραν στον Χριστό, σκέφτεται με λύπη πως, αν ο Χριστός ερχόταν στο σπίτι του, ο ίδιος δεν θα είχε τίποτα να του δώσει. Ξαφνικά, ένα χαμόγελο ζωγραφίζεται στο πρόσωπό του και τα μάτια του λάμπουν. Σηκώνεται από την πολυθρόνα του, πηγαίνει στο ψηλό ράφι και βρίσκει ένα σκονισμένο κουτί. Το ανοίγει και βγάζει από μέσα ένα ζευγάρι παιδικά παπούτσια. Ήταν στ’ αλήθεια τα ωραιότερα παπούτσια που είχε ποτέ κάνει! Αυτά θα του έδινε, αν ερχόταν στο σπίτι του! Με την επιθυμία, λοιπόν, να τον επισκεπτόταν ο Χριστός και να του έδινε το δώρο του, ο μπαρμπα-Πανώφ αποκοιμήθηκε... Ακούει τότε τον Χριστό να του λέει: «Μπαρμπα-Πανώφ, έχεις την επιθυμία να με δεις, να έλθω στο μαγαζάκι σου και να μου προσφέρεις κάποιο δώρο. Αύριο, λοιπόν, από το πρωί μέχρι το βράδυ να κοιτάζεις έξω στον δρόμο και θα με δεις να έρχομαι. Πρόσεξε να με αναγνωρίσεις!»
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ
Το δέντρο των Χριστουγέννων ή χριστουγεννιάτικο δέντρο απoτελεί σήμερα ένα διεθνές χριστουγεννιάτικο έθιμο. Ως Χριστουγεννιάτικο σύμβολο - έθιμο φέρεται από τον 8ο αιώνα, όταν ο Άγιος Βονιφάτιος θέλησε περί το 750 να εξαλείψει την μέχρι τότε αποδιδόμενη ιερότητα των "ειδωλολατρών" στην βελανιδιά αντικαθιστώντας την με το έλατο, δηλαδή το δένδρο των Χριστουγέννων. Ο στολισμός του δένδρου είναι καθαρά συμβολικός της ευτυχίας των ανθρώπων και της φύσεως με τη Γέννηση του Θεανθρώπου. Σύμφωνα με ερευνητές του αντικειμένου, το πρώτο στολισμένο δένδρο εμφανίστηκε στη Γερμανία το 1539 και τα πρώτα στολίδια ήταν συσκευασμένα φαγητά ή είδη ρουχισμού ή άλλα χρήσιμα είδη, που στο πέρασμα των χρόνων και με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου εξελίχθηκαν μόνο σε διακοσμητικά αντικείμενα. Στην Ελλάδα το έθιμο αυτό του έλατου ως χριστουγεννιάτικη διακόσμηση ήρθε για πρώτη φορά με τον Βαυαρό Βασιλιά Όθωνα το 1833, που σημαίνει ότι είχε ήδη καθιερωθεί ως έθιμο στους βασιλικούς οίκους της Βόρειας Ευρώπης.
Για τους Νορβηγούς, όπως και για τους περισσότερους βορειοευρωπαίους, τα Χριστούγεννα είναι μια πολύ αγαπημένη γιορτή και όπως είναι φυσικό έχουν αναπτύξει τα δικά τους έθιμα, τον δικό τους τρόπο για να τ' απολαύσουν με τις οικογένειές τους. Άλλωστε, στη σκανδιναβική χώρα χιονίζει με το τουλούμι αυτήν την εποχή, ώστε είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα μπορούσαν και εκ των πραγμάτων ακόμη τα Χριστούγεννα να μην έχουν έντονο οικογενειακό χαρακτήρα. Και στη Νορβηγία τα παιδιά γυρνούν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τα κάλαντα, όμως με μία σημαντική διαφορά: Είναι ντυμένα με αποκριάτικες στολές ή με στολές που εμείς τις φοράμε μόνο την περίοδο του Καρναβαλιού. Μάλιστα, ντύνονται και πολλοί ενήλικες, οι οποίοι προτιμούν τις στολές κατσίκας, μιας και το παρεξηγημένο αυτό τετράποδο θεωρείται ένα από τα σύμβολα των Χριστουγέννων.Το παιδικό τραγουδάκι "γύρω γύρω όλοι, στη μέση ο Μανώλης" θα μπορούσε να παραφραστεί από τους Νορβηγούς σε "γύρω γύρω όλοι στη μέση το χριστουγεννιάτικο δέντρο", μιας και μικροί-μεγάλοι συνηθίζουν να πιάνονται από το χεράκι και να χορεύουν γύρω από το σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων ακούγοντας νορβηγικά - όχι απαραίτητα παραδοσιακά - χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Ένα τέτοιο τραγούδι είναι π.χ. και το "Musevisa". Τα παιδιά παίρνουν τα δώρα τους το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, λίγο πριν πέσουν για ύπνο, από τον Julnisse, που δεν είναι άλλος από τον "πατέρα των Χριστουγέννων"Αντί για το φλουρί στη βασιλόπιτα, οι Νορβηγοί ψάχνουν να βρουν το αμύγδαλο στον παραδοσιακό, χριστουγεννιάτικο χυλό. Τι κερδίζει ο τυχερός; Ένα... ζαχαρωτό γουρουνάκι σαν αυτά.