Ιταλία..
Στην Ιταλία θεωρούν την γιορτή των Χριστουγέννων πολύ σημαντική και την γιορτάζουν με μεγάλη λαμπρότητα. Οι ιταλικές νύχτες είναι πιο φαντασμαγορικές με τα αναμμένα λαμπιόνια, τους στολισμένους δρόμους με τα ροζ και κίτρινα φώτα και νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε μια παραμυθένια χώρα.
Εδώ πιο αγαπητή από τον Άγιο Βασίλη είναι η γιαγιά των Χριστουγέννων, η Μπάμπο Νατάλε, όπως την αποκαλούν, κι αυτή μοιράζει τα δώρα στα παιδιά.
Οι Ιταλοί δίνουν μεγάλη σημασία στο οικογενειακό πνεύμα της γιορτής και ιδιαίτερα στους ξενιτεμένους συγγενείς τους.
Στη Βενετία, κατά τον Μεσαίωνα, ο Δόγης μαζί με τους υπηκόους του πήγαιναν νύχτα να προσκυνήσουν το λείψανο του Αγίου Στέφανου σ΄ένα γειτονικό νησί. Βενετσιάνες αρχόντισσες τον περίμεναν στην παραλία του νησιού και τον συνόδευαν μέχρι το ναό. Μετά το προσκύνημα όλοι έμπαιναν στις γόνδολες, εκείνα τα όμορφα στενόμακρα πλοιάρια και γύριζαν πίσω.
Σικελία..
Στη Σικελία, οι χωρικοί βγάζουν τα μεσάνυχτα των Χριστουγέννων νερά από τα πηγάδια και ραντίζουν τα ζώα. Πιστεύουν ότι εκείνη την ώρα το νερό είναι αγιασμένο γιατί τότε γεννιέται ο Χριστός!
Σαρδηνία..
Στη Σαρδηνία όποιο παιδί γεννηθεί τη νύχτα των Χριστουγέννων, πιστεύουν ότι φέρνει ευλογία όχι μόνο στην οικογένειά του αλλά και στους γείτονες των εφτά σπιτιών που βρίσκονται εκεί κοντά!
Ισπανία..
Στην Ισπανία τα δώρα τα μοιράζουν την ημέρα των Θεοφανίων. Δεν γιορτάζουν, όμως, με τόση λαμπρότητα τα Χριστούγεννα όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Οι Ισπανοί προτιμούν να στολίζουν μια μικρή φάτνη παρά ένα έλατο!
Στην
Βαρκελώνη, τον Μεσαίωνα τηρούσαν ένα πρωτότυπο έθιμο: την τελετή του παγωνιού. Ανήμερα τα Χριστούγεννα ο βασιλιάς μετέφερε μέσα σε μια πιατέλα ένα ψητό παγώνι και το πήγαινε στην τραπεζαρία. Το παγώνι θεωρείται από τα πιο σπάνια και βασιλικά γεύματα. Από πίσω του ακολουθούσε ένα πλήθος υπηρέτες και ευγενείς. Στην τραπεζαρία βρισκόταν η βασίλισσα και, αφού της πρόσφερε το δίσκο με το παγώνι εκείνη τότε μοίραζε σε όλους. Επειδή ήταν εξαιρετική η τιμή για εκείνον που δεχόταν μια τέτοια προσφορά από τη βασίλισσα, έπρεπε να δώσει όρκο ότι θ
α έκανε τα πάντα για το βασίλειο την Ισπανίας!
Γιουγκοσλαβία..
Στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας ακούστε τι γίνεται: Οι νοικοκυρές έχουν τη συνήθεια, όταν έχουν φιλοξενούμενους να λερώνουν επίτηδες με κρασί το τραπεζομάντιλό τους, ώστε να μην ντραπούν οι ξένοι αν κατά λάθος, το λερώσουν εκείνοι!
Αγγλία..
Στην Αγγλία την παραμονή των Χριστουγέννων τα παιδιά λένε στα σπίτια τα κάλαντα και θρησκευτικά τραγούδια. Οι άγγλοι συνηθίζουν από πολύ νωρίς να στέλνουν ωραίες και πρωτότυπες ευχετήριες κάρτες και όσες παίρνουν οι ίδιοι τις στολίζουν κρεμώντας τες στην πόρτα του σπιτιού τους. Μερικές περιοχές έχουν το έθιμο να γλεντούν σε κήπους με μηλιές πίνοντας μπίρα και τραγουδώντας τα κάλαντα. Πυροβολούν μάλιστα τα κακά πνεύματα για να έχουν καλή σοδειά!
Σουηδία..
Στη Σουηδία, όπως και στην υπόλοιπη Σκανδιναβία, μεγάλη γιορτή είναι η γιορτή της Αγίας Λουκίας ( Σάντα Λούτσια ). Η Αγία αυτή συμβολίζει το φώς, αυτό άλλωστε σήμαινε το όνομα "Λούτσια". Το μεγαλύτερο κορίτσι του σπιτιού, όταν υπάρχει, φορά ένα μακρύ λευκό χιτώνα κι ένα στεφάνι από αναμμένα κεριά στα μαλλιά. Έτσι ντυμένο επισκέπτεται γειτονικά σπίτια και προσφέρει κεράσματα, τραγουδώντας ένα ναπολιτάνικο γνωστό τραγούδι, το ΄Σάντα Λούτσια΄. Ίσως να μην υπάρχει οικογένεια στη Σουηδία που έστω μια γυναίκα του σπιτιού να μην ονομάζεται Λουκία!
Γερμανία..
Στη Γερμανία, ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα θα δει κανείς τους δρόμους στολισμένους, αλλά και τα σπίτια έτοιμα να υποδεχτούν την μεγάλη γιορτή. Οι δημόσιοι χώροι στολίζονται με σκηνές από γνωστά παραμύθια κάτι που κάνει την ατμόσφαιρα παραμυθένια. Στις πόρτες των σπιτιών κρεμούν στεφάνι από κλαδιά πεύκου και 4 κεριά. Σε μερικά μέρη τα δώρα τα προσφέρουν στις 6 Δεκέμβρη, στη γιορτή του Αγίου Νικολάου. Οι Προτεστάντες πήγαιναν στην εκκλησία μόλις σουρουπώσει ενώ οι καθολικοί τα μεσάνυχτα!
Πηγή =Ένας ουρανός γεμάτος Χριστούγεννα-Φωτοεκδοτική!
Δακτυλογράφηση: Διακάκη Μαριλένα Α΄2