Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού

Λ.Λυμπερίου 1 - Τ.Κ. 71601 - Ηράκλειο Κρήτης

Σχετικά με τα μαθηματικά

Θέματα και λύσεις του Μαθηματικού Διαγωνισμού «Ο ΘΑΛΗΣ», έτους 2023

math

Το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 09:00 πραγματοποιήθηκε ο 84ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός στα Μαθηματικά «Ο ΘΑΛΗΣ» για μαθητές Β Γυμνασίου έως Γ Λυκείου.

 

Μπορείτε να δείτε τα θέματα και τις λύσεις στα συνημμένα αρχεία ή να κάνετε κλικ ΕΔΩ, για να δείτε θέματα και λύσεις παλαιότερων διαγωνισμών από το αρχείο θεμάτων της ιστοσελίδας του Παραρτήματος Ηρακλείου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

 

Συνημμένα αρχεία:

Ο Χρυσός Αριθμός Φ

Ο χρυσός αριθμός
Στην ακόλουθη εργασία κατά τη διάρκεια του Γ’ τριμήνου του σχολικού έτους 2015-2016 συνεργάστηκαν οι μαθητές της Β’ τάξης του τμήματος Β2 του Γυμνασίου Αλικαρνασσού με την καθηγήτρια μαθηματικών κ. Ζαχαρένια Φουκάκη.

Στην εργασία η οποία έχει ως θέμα τον αριθμό φ,

(1) Εξηγείται τι είναι η χρυσή τομή σε ευθύγραμμο τμήμα, ορθογώνιο παραλληλόγραμμο , παρουσιάζονται οι αντίστοιχες κατασκευές του χρυσού λόγου με κανόνα και διαβήτη.

(2) Διασαφηνίζεται η σχέση της χρυσής τομής με την ακολουθία Fibonacci και τη λογαριθμική σπείρα και παραθέτονται οι ιδιότητες της σπείρας καθώς και οι αναρίθμητες εφαρμογές της στη φύση, στη τέχνη.

Περισσότερα...

Στατιστική έρευνα για τους έφηβους από τους μαθητές των τμημάτων Β1 και Β5

ΡαβδόγραμμαΟι μαθητές των τμημάτων Β1 και Β5 του σχολείου μας, σε συνεργασία με τον καθηγητή μαθηματικών κ. Μάριο Χ. Κιοστεράκη, είχαν την ιδέα να κάνουν μία στατιστική έρευνα για τους έφηβους.

 

Η παραπάνω έρευνα πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Γυμνασίου Ν. Αλικαρνασσού, από 23/3/2015 έως 3/4/2015 σε ένα τυχαίο δείγμα 40 μαθητών του σχολείου, με στόχο οι μαθητές της Β΄ τάξης να πάρουν μία γεύση από το κεφάλαιο της στατιστικής, να μπουν στη θέση του ερευνητή στατιστικού. Επίσης να τους δοθεί η ευκαιρία να αντιμετωπίσουν ένα μαθηματικό πρόβλημα στην πράξη και όχι όπως γίνεται συνήθως, μόνο θεωρητικά.


Η συνολική εργασία των μαθητών αποτελείται από 60 σελίδες Α4 και περιέχει τα ερωτήματα με τις αντίστοιχες κατανομές, ραβδογράμματα, κυκλικά διαγράμματα κ.λ.π.

 

Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα, σε αρχείο PDF πέντε σελίδων, κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

https://drive.google.com/file/d/0BzTfE4sTWCSrUTl5VmtvQWlhZmc/view?usp=sharing


Ο ρόλος του καθηγητή μαθηματικών σε όλη τη διάρκεια της εργασίας ήταν συμβουλευτικός, για καθεμιά από της ομάδες που πραγματοποίησαν την έρευνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρχαν ώρες παράδοσης του αντίστοιχου κεφαλαίου της Στατιστικής αλλά μόνο παραγωγική συζήτηση με κάθε ομάδα για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα.

Περισσότερα...

© Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού - Λ.Λυμπερίου 1 Τ.Κ. 71601 Ηράκλειο Κρήτης - 35°20'03.2"N 25°09'46.8"E
Τηλ. 2810229231 - Φαξ: 2810343414 - Email: mail@gym-n-alikarn.ira.sch.gr

«Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία,
και όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.» Πλούταρχος