Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού

Λ.Λυμπερίου 1 - Τ.Κ. 71601 - Ηράκλειο Κρήτης

Η παγκόσμια ημέρα του σταθερού αριθμού «π»

i pagkosmia imera tou statheroy arithmoy p

Η παγκόσμια ημέρα του π ξεκίνησε το 1988 από τον Larry Shaw, έναν φυσικό από το Σαν Φρανσίσκο. Η 14η Μαρτίου επιλέχθηκε γιατί στις ΗΠΑ γράφουμε την σημερινή ημερομηνία ως 3/14, που αντιστοιχεί στα τρία πρώτα ψηφία του π≈3,14.


Ο Larry Shaw ήθελε να δημιουργήσει μια ημέρα για να γιορτάσουμε την ομορφιά και τη σημασία του π, και να ενθαρρύνουμε το ενδιαφέρον για τα μαθηματικά και την επιστήμη. Από τότε, η Παγκόσμια Ημέρα του π έχει γίνει μια παγκόσμια γιορτή που εορτάζεται από μαθητές, εκπαιδευτικούς, επιστήμονες και λάτρεις των μαθηματικών σε όλο τον κόσμο.

 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Ουαλός μαθηματικός William Jones, είναι αυτός που άρχισε να χρησιμοποιεί για πρώτη φορά το σύμβολο π το 1706, το οποίο προέρχεται από το πρώτο γράμμα της λέξης περιφέρεια.

 

Το π είναι ένας άρρητος αριθμός, που σημαίνει πως τα ψηφία του είναι άπειρα και συνεχίζονται χωρίς επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Και είναι το πηλίκο της περιφέρειας οποιουδήποτε κύκλου προς την αντίστοιχη διάμετρο.

 

«Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί» έλεγαν οι αρχαίοι έλληνες για να θυμούνται τα πρώτα 6 ψηφία του π μετρώντας τα γράμματα των λέξεων: 

i pagkosmia imera tou statheroy arithmoy p 02

 
Το π βρίσκεται παντού γύρω μας! Χρησιμοποιείται για να υπολογίσουμε την περιφέρεια και το εμβαδόν ενός κύκλου, την απόσταση μεταξύ δύο σημείων στην επιφάνεια της Γης, ακόμα και την τροχιά των πλανητών.

 
Αυτή λοιπόν ήταν μια ιδανική ευκαιρία για το σχολείο μας να γιορτάσουμε, μαζί με τους μαθητές μας, τη μαγεία των μαθηματικών και να εξερευνήσουμε τις ιδιότητες αυτού του συναρπαστικού αριθμού.


Περιγραφή της δραστηριότητας


Σε αυτή τη συναρπαστική ομαδική δραστηριότητα, οι μαθητές ανέλαβαν ενεργό ρόλο, μετατρέποντας λευκά φύλλα χαρτιού σε κομμάτια ενός μαθηματικού μωσαϊκού. Κάθε μαθητής, με μεράκι και καθοδήγηση, κατέγραψε μερικά από τα ψηφία του π. Στη συνέχεια, ενώνοντας τα φύλλα μεθοδικά, δημιουργήθηκε μια εντυπωσιακή λωρίδα χαρτιού, γεμάτη με τα μυστήρια ψηφία του άρρητου αριθμού. Με την «π γραμμή», όπως ονομάσαμε το δημιούργημά μας, κοσμούμε πλέον τον τοίχο πάνω από τον πίνακα, αποτελώντας μια οπτική υπενθύμιση της ομορφιάς και της πολυπλοκότητας των μαθηματικών.


Υλικά:

 • Λευκά φύλλα χαρτιού
 • Ψαλίδι
 • Μαρκαδόροι με διαφορετικά χρώματα
 • Ταινία
 • Πίνακας με τα πρώτα ψηφία του π


Η δραστηριότητα αυτή βοήθησε τους μαθητές με πολλούς τρόπους:

 • Οπτικοποίηση: Η απεικόνιση του π ως μια μεγάλη λωρίδα χαρτιού βοήθησε τους μαθητές να οπτικοποιήσουν την έννοια των άπειρων ψηφίων του αριθμού.
 • Συνεργασία: Η ομαδική εργασία βοήθησε τους μαθητές να συνεργαστούν, να μοιραστούν ευθύνες και να μάθουν ο ένας από τον άλλον.
 • Δημιουργικότητα: Η δραστηριότητα έδωσε στους μαθητές την ευκαιρία να εκφραστούν δημιουργικά και να συνδυάσουν τα μαθηματικά με την τέχνη.
 • Κατανόηση: Η εμπειρία βοήθησε τους μαθητές να κατανοήσουν πως το π δεν είναι απλά ένας αριθμός, αλλά ένα σύμβολο της μαθηματικής ομορφιάς και της ανθρώπινης ευφυΐας.


Προτάσεις στους μαθητές:

 • Να αναζητήσουν πληροφορίες για το π στο διαδίκτυο.
 • Να διαβάσουν βιβλία ή άρθρα για το π.
 • Να παρακολουθήσουν βίντεο ή ντοκιμαντέρ για το π.
 • Να μοιραστούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για το π με τους φίλους και την οικογένειά τους.


Παιδαγωγικά οφέλη:

 • Ενθουσιασμός για τα μαθηματικά: Η δραστηριότητα λειτούργησε ως μια συναρπαστική και διασκεδαστική εμπειρία, φέρνοντας τους μαθητές σε επαφή με τα μαθηματικά με έναν πρωτότυπο τρόπο.
 • Συνεργασία και ομαδικότητα: Η ομαδική εργασία ενίσχυσε την αίσθηση συνεργασίας, ευθύνης και αλληλοβοήθειας στους μαθητές.
 • Δημιουργικότητα και έκφραση: Η δραστηριότητα έδωσε στους μαθητές την ευκαιρία να εκφραστούν δημιουργικά, συνδυάζοντας τα μαθηματικά με την τέχνη.

 

Είναι βέβαιο ότι η εμπειρία αυτή θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη των μαθητών, ως μια ευχάριστη και μαθησιακά ωφέλιμη δραστηριότητα...


Μάριος Χ. Κιοστεράκης – μαθηματικός

© Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού - Λ.Λυμπερίου 1 Τ.Κ. 71601 Ηράκλειο Κρήτης - 35°20'03.2"N 25°09'46.8"E
Τηλ. 2810229231 - Φαξ: 2810343414 - Email: mail@gym-n-alikarn.ira.sch.gr

«Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία,
και όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.» Πλούταρχος