Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού

Λ.Λυμπερίου 1 - Τ.Κ. 71601 - Ηράκλειο Κρήτης

Εκπαιδευτικές δράσεις και συνεργασίες

 

Την Εβδομάδα από 21 έως 25 Φεβρουαρίου 2022, οι μαθητές και οι μαθήτριες των Β΄ και Γ΄ Τάξεων του Γυμνασίου μας, είχαν την ευκαιρία, στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού κας Καπελέρη Άννα, να συμμετέχουν ενεργά σε δύο Εκπαιδευτικά Προγράμματα εγκεκριμένα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) που οργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης σε συνεργασία με σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης την χώρας. Συγκεκριμένα, η Β΄ Γυμνασίου συμμετείχε στο διαδικτυακό πρόγραμμα «Μεταβυζαντινά Μοναστήρια, ο λύχνος του Ελληνικού  Πολιτισμού: Κρυφό Σχολειό-Έφηβοι Νεομάρτυρες» ενώ η  Γ΄ Γυμνασίου  στο πρόγραμμα «Γνωρίζω τις Βυζαντινές Τοιχογραφίες του Μυστρά».

 

Πρώτα, οι μαθητές της Β΄ Τάξης του σχολείου μας «ξεναγήθηκαν» σε ναούς της καστροπολιτείας του Μυστρά και ατένισαν ιστορικές τοιχογραφίες από την Παλαιολόγεια Αναγέννηση ως την Μεταβυζαντινή Τέχνη και τεχνοτροπία, καλλιγραφημένους χειρόγραφους κώδικες και τοιχογραφίες αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων. Έπειτα, έκαναν μια αναδρομή στην Εκπαίδευση στην Τουρκοκρατία, στο ρόλο του «Κρυφού Σχολειού» και στους θαρραλέους νεομάρτυρες της εποχής.

 

Πίνακας «Ελληνικόν Σχολείον εν καιρώ δουλείας-Κρυφό Σχολειό» του Νικολάου Γύζη, ελαιογραφία 1885

Στη συνέχεια, οι μαθητές της Γ΄ Τάξης, στο ίδιο κλίμα, «επισκέφτηκαν» το Δεσποτάτο του Μυστρά κατά την χρονική περίοδο από το 1262 έως το 1460 μ. Χ.  Γνώρισαν τα καινοτόμα στοιχεία της Παλαιολόγειας Τέχνης, τις ζωγραφικές τεχνοτροπίες των τοιχογραφιών και την μετάβαση από την Παλαιολόγεια στην Κριτική Σχολή Αγιογραφίας. Εντυπωσιάστηκαν από τις τοιχογραφίες με μοτίβα της ζωγραφικής Αρχαιότητας, εντόπισαν τα κρυμμένα αρχαϊκά στοιχεία των αγιογραφιών, γνώρισαν τις ονομασίες των χρωμάτων που χρησιμοποιούνταν και ορολογίες της αγιογραφικής τέχνης.

 

Εικόνα «Ο Μυστικός Δείπνος», Μυστράς, Περίβλεπτος γ΄ τέταρτο του 14ου αι.

 

Εικόνα «Ο Χορός των Αγίων», Μυστράς Οδηγήτρια, α΄ τέταρτο του 14ου αι.

 

Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι οι μαθητές μας είχαν την δυνατότητα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, να συμμετέχουν σε συζήτηση μεταξύ τους και με την υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, κυρία Ελένη Παπαδόγιαννη. Πραγματοποίησαν ζωντανά ομαδικές δραστηριότητες, ασκήσεις παρατηρητικότητας, κλειστού τύπου, εξάσκησης στην καλλιτεχνική γραφή και στα μικρογράμματα. Είχαν, επίσης, την δυνατότητα να δραματοποιήσουν διαλόγους. Μαθητές μας «πρωταγωνίστησαν» σε θεατρικά δρώμενα ενσαρκώνοντας πρόσωπα από την Μεταβυζαντινή εποχή και την Τουρκοκρατία που έρχονταν σε διάλογο με μαθητές-πρόσωπα της εποχής μας.

 

Κλείνοντας, στο πλαίσιο της συνεργασίας και της διάδρασης με άλλα σχολεία της χώρας, οι μαθητές μας έχουν την δυνατότητα στο σχετικό σύνδεσμο:  https://padlet.com/papeleni33/wbfwthe3o5szkbmy  να δουν αναρτήσεις άλλων σχολείων και μαθητών της χώρας μας ή να αναρτήσουν τα δικά τους άρθρα και εικαστικά έργα, όπως δημιουργίες χρυσόβουλων, χειρόγραφων κωδίκων, μοτίβων, κολάζ, αγιογραφιών κ.α.

 

© Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού - Λ.Λυμπερίου 1 Τ.Κ. 71601 Ηράκλειο Κρήτης - 35°20'03.2"N 25°09'46.8"E
Τηλ. 2810229231 - Φαξ: 2810343414 - Email: mail@gym-n-alikarn.ira.sch.gr

«Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία,
και όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.» Πλούταρχος