Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού

Λ.Λυμπερίου 1 - Τ.Κ. 71601 - Ηράκλειο Κρήτης

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ: Το Διαδίκτυο στη ζωή μας

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

“Το Διαδίκτυο στη ζωή μας: Δυνατότητες, Ασφαλή χρήση, Κατάχρηση και Εθισμός”

 

«Το διαδίκτυο είναι μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του ανθρώπου τόσο ώστε να μπορούμε να μιλάμε για προ και μετά διαδίκτυο εποχή.»

«Το διαδίκτυο δε μπορεί να κλείσει. Κάτι τέτοιο θα έφερνε οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση αλλάζοντας ριζικά τις ζωές μας.»

«Χρειάζεται επένδυση στην πληροφορική παιδεία σε όλες της βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης.»

 

Παπαδάκης Λεωνίδας, Πρόεδρος Συλλόγου Καθηγητών Πληροφορικής Ανατολικής Κρήτης

 

«Δεν υπάρχει 100 % ασφάλεια στο διαδίκτυο.»

«Ανάλογα με τους πόρους και την τεχνογνωσία που διαθέτει μία οντότητα (π.χ., κρατικές υπηρεσίες, ιδιωτικές εταιρείες, εγκληματικές οργανώσεις, μεμονωμένα άτομα) μπορεί να καταγράφει κάθε προσωπικό στοιχείο που εκούσια ή ακούσια διακινείται στο διαδίκτυο και να τα διατηρεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ο σκοπός της συλλογής πληροφοριών είναι η δημιουργία προφίλ χρήστη με στόχο, τις περισσότερες φορές, την εκμετάλλευση των αδυναμιών αυτού του χρήστη στο παρόν ή στο μέλλον.»

«Τα παιδιά πρέπει να αποκτήσουν ώριμη ψηφιακή συμπεριφορά. Οι γονείς καλούνται να δώσουν συμβουλές σε θέματα που γνωρίζουν λιγότερο από τα παιδιά τους.»

Μανιφάβας Χάρης, Επίκουρος Καθηγητής ΑΤΕΙ Κρήτης

 

"Είναι σημαντικό οι γονείς να έχουν γερούς και σταθερούς δεσμούς με τα παιδιά τους, να αφουγκράζονται τις ανάγκες και τις αγωνίες τους και να θέτουν όρια. Να αφιερώνουν χρόνο και διάθεση ώστε να ενημερώνουν τα παιδιά, να τοποθετούν τον υπολογιστή σε κοινόχρηστο χώρο, να χρησιμοποιούν ειδικά φίλτρα για τις επιβλαβείς ιστοσελίδες, να μην χρησιμοποιούν τον υπολογιστή για επιβράβευση ή τιμωρία και, εάν παρατηρήσουν υπερβολική χρήση να αναζητήσουν βοήθεια."

Παναγιωτάκη Μαρία, Υπεύθυνη Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Ηρακλείου

 

«Το 2012 υπήρξαν 3500 καταγγελίες στη γραμμή Safeline που αφορούσαν κυρίως παραβίαση προσωπικών δεδομένων, οικονομικές απάτες και διακίνηση παιδικής πορνογραφίας.»

«Αυτό που θεωρούμε πολύ σημαντικό είναι οι χρήστες οποτεδήποτε συναντήσουν κάτι παράνομο στο διαδίκτυο να μας το καταγγείλουν χωρίς φόβο. Οι καταγγελίες μπορούν να γίνουν και ανώνυμα εφόσον το επιθυμεί ο καταγγέλλων.»

Χριστοδουλάκη Μελτίνη, Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας – Ινστιτούτο Πληροφορικής, Νομικός, Υπεύθυνη επικοινωνίας της Safeline

 

«Σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν το 2012 από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος 640 περιστατικά για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας. Ευτυχώς η προέλευση των θυμάτων δεν ήταν από την Ελλάδα.»

Υπαρχιφύλακας Κοκκινάκης Νικόλαος, Γραφείο Ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου

 

«Το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο εξασφαλίζει ένα ασφαλές περιβάλλον πλοήγησης και χρήσης των εφαρμογών του διαδικτύου μέσα στο σχολικό περιβάλλον.»

Καλογήρου Μιχάλης, Εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου

 

«Μπορούμε να κάνουμε απλά πράγματα όσον αφορά στη ρύθμιση των παραμέτρων των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας ώστε να περιορίσουμε τους κινδύνους του διαδικτύου.»

Κοκολάκης Νεκτάριος, Καθηγητής Πληροφορικής, Γυμνάσιο Μαλλίων

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ημερίδας ενημέρωσης με θέμα «Το διαδίκτυο στη ζωή μας – Δυνατότητες, Ασφαλή χρήση, Κατάχρηση και Εθισμός». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαΐου στην αίθουσα της παλιάς δημοτικής λαχαναγοράς, με συνδιοργανωτές το Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού, το Σύλλογο Καθηγητών Πληροφορικής Ανατολικής Κρήτης και το Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου, με την υποστήριξη του δήμου Ηρακλείου και της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ηρακλείου.

Αρχικά παρουσιάστηκαν σύγχρονες εφαρμογές και υπηρεσίες του διαδικτύου και τονίστηκε η μεγάλη σημασία του στην καθημερινή ζωή του σύγχρονου ανθρώπου. Υποδείχθηκαν τρόποι αξιοποίησής του στην εκπαίδευση, την ενημέρωση, την ψυχαγωγία, την επικοινωνία, τις οικονομικές και τις εμπορικές συναλλαγές. Τονίστηκε ο θετικός ρόλος του διαδικτύου και η αναγκαιότητα απόκτησης σωστής πληροφορικής/διαδικτυακής παιδείας μέσω της αναμόρφωσης των αναλυτικών προγραμμάτων των μαθημάτων πληροφορικής στη δημόσια εκπαίδευση.

Από την άλλη μεριά, με απλό και παραστατικό τρόπο, χρησιμοποιώντας πλήθος πραγματικών περιστατικών από την Ελλάδα και τον κόσμο, παρουσιάστηκε πόσο ευάλωτος είναι ο σύγχρονος άνθρωπος μέσα στον κόσμο του διαδικτύου καθώς και πόσο επισφαλής είναι η δραστηριότητά του τελικά μέσα σ’αυτόν.  Το κοινό έμεινε έκπληκτο ακούγοντας ότι «αθώες» προσωπικές πληροφορίες του καθενός μπορούν να ταξιδέψουν από το ένα άκρο της γης στο άλλο, καταλήγοντας σε γνωστούς ή άγνωστους αποδέκτες με σκοτεινές προθέσεις και εγκληματικές συμπεριφορές.

Τονίστηκαν ιδιαίτερα οι ψυχολογικές συνέπειες της έντονης ενασχόλησης των εφήβων με το διαδίκτυο, ο κίνδυνος του εθισμού σε αυτό και οι τραγικές συνέπειες του φαινομένου. Χωρίς καμία διάθεση δαιμονοποίησης του διαδικτύου, δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες προς τους χρήστες και καθορίστηκαν τα όρια πέρα από τα οποία υπάρχει πρόβλημα που απαιτεί εξωτερική βοήθεια και καθοδήγηση.

Το κοινό ενημερώθηκε επίσης για  τις μεθόδους αντιμετώπισης και καταπολέμησης των απειλών του διαδικτύου, αφού υπήρξε αναλυτική παρουσίαση του τρόπου δράσης της Ελληνικής Ανοικτής Γραμμής Καταγγελιών (safeline). Παρουσιάστηκαν τρόποι υποβολής μιας καταγγελίας, πως γίνεται η επεξεργασία της από τη συγκεκριμένη υπηρεσία καθώς και η διαδικασία που ακολουθείται στη συνέχεια σε συνεργασία με τη Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Σημαντική ήταν η παρουσία της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου, που μέσα από τους ομιλητές της ανέδειξε το δικό της ρόλο στον τομέα της ασφάλειας στο διαδίκτυο, αναφέροντας παράλληλα συγκεκριμένα περιστατικά και δίνοντας χρήσιμες συμβουλές για γονείς και παιδιά.

Όσον αφορά το σχολικό περιβάλλον, παρουσιάστηκαν οι πολιτικές και δράσεις του Πανελλήνιου σχολικού δικτύου για την ασφάλεια των μικρών και μεγάλων μαθητών στο διαδίκτυο. Τέλος δόθηκαν πρακτικές συμβουλές για την ασφαλή χρήση του facebook και  του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και προτάθηκε η χρήση μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας γονικού ελέγχου ανοικτού λογισμικού.

Στο χώρο της εκδήλωσης παραβρέθηκαν αρκετοί γονείς, έφηβοι, αλλά  και προβληματισμένοι πολίτες του δήμου μας. Υποβλήθηκαν πολλά ερωτήματα στους ομιλητές και ακολούθησε μια εποικοδομητική συζήτηση που άφησε όλους τους συμμετέχοντες ικανοποιημένους από το τελικό αποτέλεσμα.

Εισηγητές στην ημερίδα:

  • Παπαδάκης Λεωνίδας, Πρόεδρος Συλλόγου Καθηγητών Πληροφορικής Ανατολικής Κρήτης
  • Μανιφάβας Χάρης, Επίκουρος Καθηγητής ΑΤΕΙ Κρήτης
  • Παναγιωτάκη Μαρία, Υπεύθυνη Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Ηρακλείου
  • Χριστοδουλάκη Μελτίνη, Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας – Ινστιτούτο Πληροφορικής, Νομικός, Υπεύθυνη επικοινωνίας της Safeline
  • Υπαστυνόμος Β' Παυλίδου Σοφία και Υπαρχιφύλακας Κοκκινάκης Νικόλαος, Γραφείο Ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου
  • Καλογήρου Μιχάλης, Ζουράρης Μανόλης, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
  • Κοκολάκης Νεκτάριος, Καθηγητής Πληροφορικής, Γυμνάσιο Μαλλίων

Οργανωτική Επιτροπή:

  • Σφυράκης Μιχάλης, Διευθυντής Γυμνασίου Νέας Αλικαρνασσού
  • Παπαδάκης Λεωνίδας, Πρόεδρος Συλλόγου Καθηγητών Πληροφορικής Ανατολικής Κρήτης
  • Παναγιωτάκη Μαρία, Υπεύθυνη Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Ηρακλείου
  • Καρύδης Νίκος, Καθηγητής Πληροφορικής, Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού
  • Γαβαλά Αριστέα, Καθηγήτρια Γαλλικής, Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού


Συνδιοργάνωση:
@ Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού
@ Σύλλογος Καθηγητών Πληροφορικής Ανατ. Κρήτης
@ Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Ηρακλείου

 

Συνημμένα:

- Ερωτήσεις-Απαντήσεις: Μ. Χριστοδουλάκη [SafeLine: Η Ελληνική Γραμμή καταγγελιών παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο]

- Ερωτήσεις-Απαντήσεις: Μ. Παναγιωτάκη [Κατάχρηση και εθισμός στο διαδίκτυο]

- Ερωτήσεις-Απαντήσεις: Λ. Παπαδάκης [Σύγχρονες Εφαρμογές και Υπηρεσίες του Διαδικτύου]

- Εισηγητής: Λ.Παπαδάκης [Σύγχρονες Εφαρμογές και Υπηρεσίες του Διαδικτύου]

Εισηγήτρια: Μ.Παναγιωτάκη [Κατάχρηση και εθισμός στο διαδίκτυο]

Εισηγήτρια: Μ.Χριστοδουλάκη [SafeLine: Η Ελληνική Γραμμή καταγγελιών παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο]

- Εισηγητής: Χ.Μανιφάβας [Πόσο ασφαλής είναι η δραστηριότητά μας στο διαδίκτυο;]

- Εισηγητής Ν.Κοκολάκης [Πρακτικές Συμβουλές στη χρήση των υπηρεσιών Διαδικτύου]

- Εισηγητής Μ.Καλογήρου [Πολιτικές και δράσεις του ΠΣΔ για την ασφάλεια των μαθητών στο διαδίκτυο]

© Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού - Λ.Λυμπερίου 1 Τ.Κ. 71601 Ηράκλειο Κρήτης - 35°20'03.2"N 25°09'46.8"E
Τηλ. 2810229231 - Φαξ: 2810343414 - Email: mail@gym-n-alikarn.ira.sch.gr

«Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία,
και όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.» Πλούταρχος