Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού

Λ.Λυμπερίου 1 - Τ.Κ. 71601 - Ηράκλειο Κρήτης

ΤΟ ΚΑΡΑΤΕ

KarateΤο καράτε ιδρύθηκε στην Οκινάβα της Ιαπωνίας. Ο Funakoshi θεωρείται ''ο πατέρας του Ιαπωνικού Καράτε '', αφού είναι ο ιδρυτής του. Η ημέρα καράτε είναι η 25η Οκτωβρίου.
Το καράτε το χρησιμοποιούν πολλοί για αυτοάμυνα και για άσκηση. Τα μοντέρνα στυλ καράτε στην Ιαπωνία είναι :
1. Shito-Ryu
2. Shotokai
3. Shukokai
4. Shotokai
5. Shidokan
6. Shotokan
SHOTOKAN

To shotokan είναι το πιο διαδεδομένο σύστημα στο Karate -do. Τα χαρακτηριστικά του είναι η βαθιά και η σταθερή του στάση που δίνει ευστάθεια και δυναμισμό στις κινήσεις. Μια τεχνική είναι επιθετική και αμυντική. Ο Funakoshi είχε πνευματικούς στόχους, μάλιστα κάποιοι από αυτούς ήταν η εκπαίδευση πνεύματος, χαρακτήρα και εσωτερικού κόσμου. Το καράτε έχει το kumite τα kata και τις κύριες τεχνικές.

Τα kata είναι σειρά πολλών τεχνικών που στην ουσία είναι μια ψεύτικη μάχη με φανταστικούς αντίπαλους. Σημαντικό στοιχείο των kata είναι η απαίτηση συγκέντρωσης, ώστε να εκτελεστούν με τον σωστό τρόπο. Η άσκηση στα kata έχει πολλά οφέλη. Μέσω των kata, ο ασκούμενος μαθαίνει τεχνικές αυτοάμυνας με ασφάλεια. Είναι ένας τρόπος εκγύμνασης σώματος και μυαλού. Επίσης βελτιώνει τα αντανακλαστικά του ασκούμενου, την αντίληψη του για τον χώρο που τον περιβάλλει και επίσης βελτιώνει τον έλεγχο του σώματος.
Το kumite είναι μια μάχη με έναν κανονικό αντίπαλο που έχεις απέναντι σου. Σε αυτό μπορείς να χτυπήσεις μονό κοιλιά πρόσωπο και πλευρά. Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες τεχνικές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Ό,τι άλλο κανείς είναι φάουλ. Όταν χτυπάς το κεφάλι με κλωτσιά είναι 3 πόντοι, όταν το ακουμπάς με το χέρι είναι 1 πόντος όπως και στην κοιλιά. Στα πλευρά είναι 2 πόντοι. Αν γίνει οποιαδήποτε ρίψη είναι 3 πόντοι. Ο χρόνος είναι περιορισμένος. Για να αποφύγεις τυχόν επίθεση κάνεις άμυνα και αν σου βγει, αντεπίθεση.
Όσον αφορά τις ζώνες. Οι ζώνες είναι σχετικά πολλές και πάνε ως εξής:
1. Άσπρη
2. κίτρινη
3. πορτοκαλί
4. πράσινη
5. μπλε
6. μωβ
7. 1η καφέ
8. 2η καφέ
9. 3η καφέ
10. Η πολυπόθητη ΜΑΥΡΗ
Για να πάρεις κάποια ζώνη εκτός της άσπρης πρέπει να δώσεις εξετάσεις. Εξετάζεσαι κάθε 6 μήνες σε τεχνικές, αντιπάλους και kata ( αν πάρεις ολόκληρη ζώνη ).
Τελικά, το καράτε δεν είναι έτσι όπως το παρουσιάζουν όλοι. Ναι, είναι κάτι επιθετικό, ναι θα φας και ξύλο, αλλά πόσο. Μια, δυο άντε τρεις μετά θα πεισμώσεις. Το καράτε είναι ολυμπιακό, πλέον, άθλημα. Και να θυμάσαι ότι ο δάσκαλος σου φωνάζει και σε πιέζει για να γίνεις καλύτερος και όχι γιατί έχει κάτι μαζί σου.

© Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού - Λ.Λυμπερίου 1 Τ.Κ. 71601 Ηράκλειο Κρήτης - 35°20'03.2"N 25°09'46.8"E
Τηλ. 2810229231 - Φαξ: 2810343414 - Email: mail@gym-n-alikarn.ira.sch.gr

«Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία,
και όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.» Πλούταρχος