Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού

Λ.Λυμπερίου 1 - Τ.Κ. 71601 - Ηράκλειο Κρήτης

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

Pagosmia mera kata tou ratsismouΗ Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

 


«Ο ρατσισμός είναι μια κηλίδα στο πρόσωπο της ανθρωπότητας, που αμαυρώνει πρακτικά κάθε χώρα του κόσμου. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν ενεργά τον ρατσισμό και να διασφαλίσουν ότι η δικαιοσύνη απονέμεται με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους» δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Το φαινόμενο του ρατσισμού υπάρχει σ’ ολόκληρη τη γη. Μπορεί να εκδηλωθεί οπουδήποτε ακόμα και στο σχολείο ή στην οικογένεια. Είναι μια συμπεριφορά των ανθρώπων που είναι δύσκολο και χρειάζεται χρόνο για να αντιμετωπιστεί. Για να περιοριστεί η έκταση του φαινομένου, πρέπει να αντιμετωπίζονται οι ρατσιστικές αντιλήψεις. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την αντιμετώπισή τους. Ο βασικότερος παράγοντας είναι ο πολιτισμός μαζί με την εκπαίδευση των ανθρώπων. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι κάθε άνθρωπος έχει την ικανότητα να αγαπά, να δημιουργεί, να ζει σε κοινωνία, να σκέπτεται, να χαίρεται, να θαυμάζει. Ίσως κάποιοι άνθρωποι να διαφέρουν από εμάς σε κάποια εξωτερικά χαρακτηριστικά ή σε κάποιες συνήθειες. Αυτό θα πρέπει να μας κινήσει το ενδιαφέρον πώς να γνωριστούμε καλύτερα και όχι να μας δημιουργήσει φόβο και περιφρόνηση. Όταν είμαστε με ανθρώπους από άλλες φυλές θα πρέπει να είμαστε φιλόξενοι και να αποδεχόμαστε τον άλλο γι’ αυτό που είναι. Αν προσέξουμε στον άλλο άνθρωπο ή στην άλλη φυλή κάποια ελαττώματα,, ας θυμηθούμε ότι έχουμε και εμείς , αν όχι τα ίδια κάποια άλλα το ίδιο σοβαρά. Αν προσέξουμε κάποια προτερήματα να μην τα παρουσιάσουμε με άλλο τρόπο π.χ. «Μπορεί να είναι ευγενικοί αλλά είναι πολύ ψυχροί, ενώ εμείς μπορεί να βρίζουμε όλη μέρα αλλά έχουμε καλή καρδιά». Εάν προσπαθούσαμε λίγο θα μπορούσαμε και εμείς να γίνουμε και ευγενικοί και να έχουμε καλή καρδιά. Οφείλουμε να παραμερίσουμε τον εγωισμό. Πρέπει να αποκτήσουμε ευαισθησία σε θέματα ελευθερίας, δημοκρατίας και δικαιοσύνης ώστε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση του ρατσισμού. Είναι υποχρέωση μας να βοηθήσουμε κάθε άνθρωπος να ζει ελεύθερος σε μια κοινωνία που δεν υπάρχουν ρατσιστικές διακρίσεις.

 

Το 2006 ένας αφρικανός μαθητής έγραψε ένα ποίημα που προτάθηκε από τα Ηνωμένα
Έθνη ως το καλύτερο ποίημα της χρονιάς…
Και λες εμένα έγχρωμο;
Όταν γεννιέμαι, είμαι μαύρος
Όταν μεγαλώσω, είμαι μαύρος
Όταν κάθομαι στον ήλιο ,είμαι μαύρος
Όταν φοβάμαι, είμαι μαύρος
Όταν αρρωσταίνω, είμαι μαύρος
Κι όταν πεθαίνω, ακόμα είμαι μαύρος
Κι εσύ λευκέ άνθρωπε…
Όταν γεννιέσαι, είσαι ροζ
Όταν μεγαλώνεις, γίνεσαι λευκός
‘Όταν κάθεσαι στον ήλιο, γίνεσαι κόκκινος
Όταν κρυώνεις, γίνεσαι μπλε
Όταν φοβάσαι, γίνεσαι κίτρινος
Όταν αρρωσταίνεις, γίνεσαι πράσινος
Κι όταν πεθαίνεις, γίνεσαι γκρι
Και λες εμένα έγχρωμο;

 

© Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού - Λ.Λυμπερίου 1 Τ.Κ. 71601 Ηράκλειο Κρήτης - 35°20'03.2"N 25°09'46.8"E
Τηλ. 2810229231 - Φαξ: 2810343414 - Email: mail@gym-n-alikarn.ira.sch.gr

«Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία,
και όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.» Πλούταρχος