Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού

Λ.Λυμπερίου 1 - Τ.Κ. 71601 - Ηράκλειο Κρήτης

Η αξία της ειρήνης και οι συνέπειες του πολέμου

H aksia tis eirinis kai oi sinepeies tou polemouΆραγε τι σημαίνει πόλεμος και ειρήνη ; Ο πόλεμος είναι ένοπλη σύγκρουση μεταξύ κρατών και κοινωνιών. Οι άνθρωποι διεξάγουν πόλεμο προκειμένου να επεκτείνουν τα κράτη τους και για να κερδίσουν χρήματα από απληστία και φιλοδοξία. Η ειρήνη αποτελεί φυσική κατάσταση στην κοινωνική ζωή του ανθρώπου κατά την οποία οι σχέσεις λειτουργούν αρμονικά και χωρίς βίαιες αντιπαραθέσεις. Επιδιώκεται η διατήρησή της με τη δημιουργία εθίμων που ρυθμίζουν τις αναδυόμενες διαφορές και μέσω της σύναψης συμφωνιών μεταξύ κρατών. Είναι μία όμορφη λέξη και τα αισθήματα που μας γεννά είναι ελπίδα, ανακούφιση, ηρεμία και σιγουριά. Στις παρακάτω γραμμές θα αναφέρουμε τα αγαθά της ειρήνης και τις συνέπειες του πολέμου.
Τα αγαθά της ειρήνης είναι πολύτιμα. Αρχικά, ο πολιτισμός αναπτύσσεται σε όλους τους τομείς-επιστήμες, γράμματα, τέχνες- καθώς ο άνθρωπος είναι ελεύθερος να εμπνευστεί και να δημιουργήσει. Επιπλέον, διαδίδονται η ανθρωπιστική παιδεία και οι ηθικές αξίες, όπως για παράδειγμα η δικαιοσύνη, η δημοκρατία και η αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Ζούμε σε μία ειρηνική εποχή όπου αυτές οι αξίες εφαρμόζονται στην καθημερινή μας ζωή και πρέπει να τις αξιοποιούμε. Ακόμη, ξεπερνιούνται οι εθνικές διαφορές κα οι ρατσιστικές προκαταλήψεις, με αποτέλεσμα την αρμονική συνύπαρξη των λαών, ενώ τα προβλήματα επιλύονται με διεθνή συνεργασία και διάλογο. Τέλος, η οικονομία αναπτύσσεται ,αφού μειώνονται οι δαπάνες για πολεμικό εξοπλισμό και οι άνθρωποι ασχολούνται με το εμπόριο και με άλλα επαγγέλματα που επιφέρουν κέρδος. Συμπερασματικά, είναι ωφέλιμο για όλους να ζούμε ειρηνικά και αρμονικά.


Οι συνέπειες του πολέμου είναι τραγικές .Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στο πεδίο της μάχης , ή από τις αρρώστιες που εξαπλώνονται και την πείνα, καθώς δεν έχουν να φάνε ένα κομμάτι ψωμί. Επίσης ,τα θύματα του πολέμου τραυματίζονται ψυχικά και κουβαλούν σε όλη τους τη ζωή οδυνηρές εμπειρίες. Φοβούνται να ζήσουν και να προχωρήσουν μπροστά. Ο πόλεμος εξαχρειώνει ηθικά τον άνθρωπο, τον υποβιβάζει στην κατάσταση του θηρίου. Προκειμένου να επιβιώσει, και σε καθεστώς ανομίας και βίας, καταφεύγει σε πράξεις απάνθρωπες, που ποτέ δε θα σκεφτόταν σε περίοδο ειρήνης. Ενισχύονται έτσι επικίνδυνα κοινωνικά φαινόμενα, όπως η εγκληματικότητα και η παρεμπόδιση της ομαλής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Τέλος, δεν υπάρχει ανάπτυξη αλλά οπισθοδρόμηση. Οι τέχνες και οι επιστήμες μένουν στάσιμες και τα σχολεία κλείνουν. Έτσι, τα παιδιά δε διευρύνουν τους ορίζοντές τους και χάνονται οι ευκαιρίες στη ζωή. Βέβαια, το πιο σημαντικό είναι ότι εκείνα τα παιδιά δεν ξέρουν τι σημαίνει η λέξη χαμόγελο. Είναι ,λοιπόν, φανερό ότι οι συνέπειες του πολέμου είναι φρικαλέες για όλον τον κόσμο.
Εν κατακλείδι, πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι ο πόλεμος δε μας ωφελεί σε τίποτα. Αντιθέτως, καταστρέφει τα πάντα. Θα πρέπει να αγωνιζόμαστε για την επικράτηση και τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η ζωή μας δεν έχει κανένα νόημα αν δε ζούμε ειρηνικά .Θα πρέπει να ενεργοποιούνται τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που μπορούν να καταδείξουν τη φρίκη του πολέμου και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για τον αγώνα υπέρ της ειρήνης .Ακόμη ,οι πνευματικοί ηγέτες έχουν χρέος να παραδειγματίζουν με τη στάση τους και να συμμετέχουν σε κάθε καταδίκη του πολέμου, θεωρητική ή έμπρακτη. Εσείς τι πιστεύετε ; Μήπως ήρθε η ώρα να αναλάβουμε δράση ;

 

© Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού - Λ.Λυμπερίου 1 Τ.Κ. 71601 Ηράκλειο Κρήτης - 35°20'03.2"N 25°09'46.8"E
Τηλ. 2810229231 - Φαξ: 2810343414 - Email: mail@gym-n-alikarn.ira.sch.gr

«Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία,
και όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.» Πλούταρχος