Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού

Λ.Λυμπερίου 1 - Τ.Κ. 71601 - Ηράκλειο Κρήτης

ΠΟΙΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Ρώτησαν κάποτε ένα παιδί ποιο μάθημα του αρέσει πιο πολύ κι αυτό τους αποκρίθηκε :<<Οποίο δεν έχει διάβασμα>>.
Μπορεί η απάντηση να φαίνεται έξυπνη ,όμως δεν είναι σωστή. Δεν υπάρχουν μαθήματα χωρίς διάβασμα. Ακόμη και στη Μουσική, για να μπορέσεις να διακριθείς, εκτός από ταλέντο, χρειάζεται μελέτη.

Αν θέλουμε, λοιπόν, ναbiblio1 είμαστε σωστοί, πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό χωρίς αποφυγές. Είναι όμως δύσκολο πολύ να απαντήσουμε. Γιατί συμβαίνει να μας αρέσουν όχι ένα αλλά πολλά μαθήματα. Έτσι, την παθαίνουμε σαν την μανά που την ρωτάνε, ποιο από τα παιδιά της αγαπάει περισσότερο. Κι ακόμη, μπορεί τη μια χρόνια να αγαπάμε πιο πολύ το τάδε μάθημα και την άλλη χρονιά να αγαπήσουμε ένα άλλο. Αυτό συνέβηκε και σε μένα όταν ήμουν μικρός. Αγαπούσα πολύ τη Γεωγραφία. Χανόμουνα μέσα στους χάρτες και στις περιγραφές των βιβλίων. Ζούσα με τη φαντασία μου ό,τι διάβαζα. Οι τόποι ζωντάνευαν μπροστά μου . Τρελαινόμουν να διαβάζω ταξιδιωτικά βιβλία η τις περιπέτειες των θαλασσοπόρων.

 

Αργότερα, άρχισα να αγαπώ την ιστορία, που η γοητεία της με κρατεί ακόμα. Από αυτή έμαθα το ένδοξο παρελθόν του λαού μας, τα κατορθώματα των αρχαίων Ελλήνων, που νίκησαν τους Πέρσες επιδρομείς στο Μαραθώνα, στη Σαλαμίνα, στις Πλαταιές.
Κι ακόμη έμαθα για το λαμπρό πολιτισμό που δημιούργησαν μετά την νίκη τους, έναν πολιτισμό που τον θαυμάζουν ως τα σήμερα οι άνθρωποι. Μετά διάβασα την ένδοξη ιστορία του Βυζαντίου . θαύμασα τους αγώνες του Βελισαρίου , του Ηρακλείου , του Νικηφόρου Φωκά και του Βουλγαροκτόνου . Μα πιο πολύ με γοητεύσαν οι αγώνες των θρυλικών ακριτών. Κι ακόμη πιο συγκινητικό το μαρτυρικό τέλος του τελευταίου βασιλιά, του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Σε πιο μεγάλη ηλικία διάβασα τη νεότερη ιστορία μας .

 

 

Έζησα μέσα από τις σελίδες του βιβλίου τα κατορθώματα και τις θυσίες των αγωνιστών του 1821, τους απελευθερωτικούς αγώνες του 1912-1913 και το μεγάλο έπος της Πίνδου.
Και διαβάζοντας όλα αυτά ένιωσα πως ο αγώνας για την υπεράσπιση της χώρας μας είναι το πιο ιερό χρέος όλων μας. Και το χρέος αυτό ο λαός μας το εκπλήρωσε πάντοτε, δίνοντας άπειρες θυσίες μέσα στην μακραίωνη ιστορία του.

 

Όταν όμως μπήκα στο Γυμνάσιο άρχισε να με τραβάει περισσότερο το μάθημα της Λογοτεχνίας. Δεν ξέρω γιατί. Βεβαία από μικρή ηλικία μου άρεσαν διάφορα βιβλία με παραμύθια, περιπέτειες, η ,όπως έγραψα πιο πάνω, με ταξιδιωτικές περιγραφές .

 

Τώρα όμως δεν είναι το ίδιο . Αγαπώ πολύ τη λογοτεχνία μας. Το ωραίο βιβλίο Λογοτεχνίας, που μας δώσανε στην Α’ τάξη, μου έδειξε έναν κόσμο καινούργιο. Το ρούφηξα στη στιγμή . Μερικά ποιήματα, μάλιστα, τα έμαθα απέξω. Μα δε σταμάτησα εδώ. Ευτυχώς ο πατέρας μου είχε πλούσια βιβλιοθήκη. Κατέβασα από τα ράφια τα βιβλία του Παπαδιαμάντη , του Καρκαβίτσα, του Βλαχογιάννη κι άρχισα να τα διαβάζω με τη σειρά ή και χωρίς σειρά. Διαβάζοντας ζούσα με τη φαντασία μου τους καημούς και τα βάσανα των φτωχών ανθρώπων του Παπαδιαμάντη. Εκείνο το <<μοιρολόι της φώκιας >> μου ράγισε την καρδιά. Ταξίδευα κι εγώ με τον Καρκαβίτσα κι άκουγα <<Τα λόγια της Πλώρης >>. Από τις σελίδες του γνώριζα την τραχιά ζωή των ναυτικών μας, των σφουγγαράδων και των ψαράδων, τους θρύλους και τις παραδόσεις τους, που είναι γεμάτες λεβεντιά κι αγάπη για τη θάλασσα. Τέλος, ο Βλαχογιάννης με τα διηγήματα του με πήγε πάνω στα βουνά, για να γνωρίσω τους αητούς του Σουλίου, που μάχονταν για τη λευτεριά. Φέτος άρχισα να διαβάζω κάπως συστηματικά ποίηση . Ο πατέρας μου με συμβούλεψε να αρχίσω από το δημοτικό τραγούδι και μου έδωσε να διαβάσω τις <<Εκλογές από τα τραγούδια του ελληνικού λαού>> του Νικόλαου Πολίτη. Τι θησαυρούς μου αποκάλυψε το βιβλίο αυτό! Μέσα στις σελίδες του καθρεπτίζεται όλη η ομορφιά, η παλικαριά και η ευγένεια του λαού μας. Μετά άρχισα να διαβάζω πιο πολύ Σολωμό. Μπορεί να μην καταλάβαινα τους <<Ελευθέρους πολιορκημένους >>, μα ο στίχος τους με μάγευε. Ύστερα άρχισα να διαβάζω τα ποιήματα του Γρυπάρη, του Μαλακάση. Ο <<Μπαταριάς >> του τελευταίου με έχει ξετρελάνει. Τώρα άρχισα να διαβάσω Βάρναλη, Σεφέρη, Ρίτσο και Ελύτη. Είναι αλήθεια πως δυσκολεύομαι αρκετά να τους νιώσω. Μα όσο πιο πολύ τους διαβάζω, τόσο πιο πολύ νιώθω μέσα μου τη φωνή τους. Λες και οι στίχοι τους βρίσκουν κάποιο μονοπατάκι, που οδηγεί στην ψύχη μου. Θέλω να διαβάζω ακόμη περισσότερη λογοτεχνία. Υπάρχουν κι άλλοι συγγραφείς, παλιοί και νέοι , που πρέπει να γνωρίσω. Όσο μπορώ διαβάζω , όσο διαβάζω τόσο μέσα μου νιώθω μια βαθιά συγκίνηση. Είναι ένας απέραντος κόσμος η λογοτεχνία μας ,γεμάτος πλούτη κι ομορφιά. Να γιατί κι εγώ αγαπώ τη Λογοτεχνία περισσότερο από όλα τα μαθήματα.

© Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού - Λ.Λυμπερίου 1 Τ.Κ. 71601 Ηράκλειο Κρήτης - 35°20'03.2"N 25°09'46.8"E
Τηλ. 2810229231 - Φαξ: 2810343414 - Email: mail@gym-n-alikarn.ira.sch.gr

«Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία,
και όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.» Πλούταρχος